Cara nak download movie

06 February 2011 | 18:11

Salam, lama betul kaze tak update blog, busy tak la sangat, tak da idea tak la jugak, tp masa nk start new post tu, rasa macam malas lak ;-), semangat nak update tiada.

Orait, post pertama untuk bulan februari ni kaze mulakan di bawah label tutorial, masa awal-awal blog KB ni agak byk jugak tutorial yang kaze kongsikan. Kali ni kaze nak share pasal bagaimana nak download movie. Mungkin ada yg kata, ala ramai yang dah tahu, tapi perasan tak masih ramai lagi yang tak tahu walaupun kemudahan mereka dah ada, maksud kaze ada kemudahan internet kat rumah tapi masih lagi beli movie2 DVD pirate kat pasar malam atau kat kedai movie.



Tutorial ini khas utk mereka yang ada internet kat rumah, nak sangat download movie tapi tak tahu caranya.


Persedian sebelum download movie
1. Hardware: PC yang ada broadband, tak kesah streamyx ka, celcom, maxis, digi dll.
2. Software 1: internet browser, tak kesah crome ka firefox ka internet explorer dll
3. Software 2: compress/uncompress software, cth: winrar (beli atau crack), 7-Zip (freeware) dll
4. Software 3: IDM (internet download manager) beli atau crack, fungsi utama untuk memudahkan download, cth: tambah kelajuan download, auto que, pause dll
5. Software 4: media player, cth: K-Lite Codec (freeware)
6. Optional/Pilihan: Premium Account, cth: Hotfile Premium Acc. (download lebih laju, tiada masa 'menunggu' dan boleh sambung-sambung download/pause download)

Cara nak dapatkan Hotfile Premium
1. Register dulu acc free di hotfile.com
2. Beli Voucher dari Reseller Hotfile, yg selalu kaze beli dari hotfilemalaysia.com (khairul) dan hotfilemalaysia.net (Noriza) - harga pasaran sekarang RM25/sebulan
3. Upgrade acc Free anda ke Premium menggunakan link Voucher yang anda beli tadi.


Cara install

Langkah 1
Download & install Software 2: Compress/Uncompress software
Winrar: WinRAR 3.93 atau
7-Zip: 7-Zip for 32-bit Windows

Kaze recommend pakai 7-Zip sb freeware dan saiznya kecil

1. Download software 7-Zip (7z920.exe)

2. Click 7z920.exe untuk install



Langkah 2
Download dan  Install software IDM (Internet Download Manager) (lepas install kena Crack)

Langkah 3
Download dan Install K-Lite Codec (freeware tak payah nk crack)


Cari link download Movie
Local Movies (Malaysia): jiwang.org/localMovies
International Movies: http://jiwang.org/international-movies/
Local TV Series: http://jiwang.org/tv-series-malaysia/, dimensi2u.net, jiwang.net
International TV Series: http://jiwang.org/international-tv-series/
Indonesian Movies: http://jiwang.org/indonesian-movies/
Asian Movies: http://jiwang.org/asian-movies/

Lain² web: phazeddl.com, warez-bb.org, downturk.info


Contoh download Movie
1. Pergi ke webpage di jiwang.org/local movie Hantu Kak Limah Balik Rumah

2. Click link seperti gambar di bawah
3. Click Regular Download untuk free user

4. Tunggu 15 saat

5. Click Download

6. IDM akan keluar, click Start Download

7. Tunggu 30-40 minit dah siap download (ikut kelajuan broadband la kan)



Google: cara download movie, bagaimana download movie, cara-cara download movie, download movie terbaru, download movie melayu terbaru
Thanks guys :

+ komen + 87 komen

6 June 2011 14:36

assalammualaikum...nak tumpang tanya...lepas kita download video...atau pun, video yang kita rakam sendiri...format AVI...kenapa bila nak letak kat entry post tak boleh ye?? "error while uploading your video" bila klik dekat insert video...

6 June 2011 20:56

try convert jdkan format .flv kak..

nurul
3 July 2011 01:36

salam..nk tny ckt..kaze tau x cara nk download mlalui torrent jiwang.cc...ada satu cite kt situ yg sya nk download tp xblh..bese mmg sya dload kt jiwang.org tp cite 2 xde kt situ..dy ada kt.jiwang.cc je..pliz help me..tq..=)

3 July 2011 09:58

salam nurul, dah lama kaze tak download kat torrent.jiwang.cc, dkt 4tahun dh kot, sejak tahu direct link ni..
try tgk cara2 ni kat sini
http://torrent.jiwang.cc/faq.php#69

skrg dorang pakai system passkey.. try baca tu gak

Anonymous
3 July 2011 19:07

nak main video kat tv guna format apa ye...avi dan flv tak boleh baca lah

3 July 2011 19:12

main kat tv guna ape? klu dvd player kene burn format dvd, klu Media Player box tu, tgk support format apa, klu yg baru2, semua support.

ain
26 July 2011 20:57

nak tnye....klo download gune mediafire...rapid fire 2 kne byar eak? igt kan free..heheh...

26 July 2011 21:03

ehh betul la free, mana ada bayar,
download mediafire free, download hotfile ada free ada premium dll pun sama ada premium atau biasa (free).

13 August 2011 12:16

gler laju tu bro 229kbps...
pakai unifi ker nie?

boy23 (kaki nyibuk)
13 August 2011 14:51

bro ni rasanya time x laju nih, wa download hotffile 600kbps pn leh pegi guna unifi bro..btol x kaze?

13 August 2011 22:34

a'a atas tu time streamyx 2mb..
unifi skrg kaze download leh g average 650kbps,
klu upload plak slalu > 650kbps, kdg2 1mb

20 August 2011 14:13

salam..mcmn ye nak sambungkan setiap episod drama? cth episod 1, 2, 3 dah seterusnya utk dijadikan satu file je semua.. tq

20 August 2011 22:53

salam farra pakai soft 7zip senang, try tgk tutorial ni
http://kepalabergetar.blogspot.com/2011/07/tutorial-cara-extract-file-001-002-003.html

Anonymous
12 September 2011 13:09

salam,
kaze ngape IDM saya tak kelauar secara auto bila download movie dkt jiwang..saya dh ikut cara yang kaze suruh ekk...

Anonymous
12 September 2011 13:13

salam kaze ngape kelaur mcm ni ekk Download Error

The file that you're trying to download is larger than 400Mb.

29 December 2011 08:11

Salam mr. Kaze,
Nak tanya sket ni... (xtau nak tanya kat bahagian mana)

Camne nak download streaming music?
Ada orang cakap bleh guna IDM.
(Tp IDM ni sy x pandai nk guna, slalunya download apa2 pakai manual je)
Ada tutorial x?
Ada org suh search kat cache folder, jenuh jgk mencari, xde.
Yang ada cuma filename, tp 0kb je.
Tolong... Tolong...

Contoh:
http://www.musicunlimited.com.my/maxisweb/

29 December 2011 22:38

pakai idm, auto akan keluar link download utk file streaming tu.. click download dh settle..

Anonymous
16 April 2012 08:26

helmi...sofware mane yng prlu diguna untuk download movie...cuba senaraikan...pelase..thank

22 April 2012 20:47

sy nak tanya sikit..sy xbleh download IDM ,dah kena block..sebab fake serial..mcm mana nak buat ye?ada link x utk download IDM yg lain? youtube downloader x guna la..asyik failed je...geram,,,,,,,,,,,,

Menolong~~~
22 April 2012 21:59

to NiMa and anyone yang baca komen aku yang xseberapa ni. Ada satu downloader yang femes skang, better cuba sebelum kata yang IDM tu terbaik ke apa semua. Namanya JDownloader. Sebab per best?
1. Boleh copy jer link adf.ly, adfoc.us, nanti dia detect sendiri dan akan ada "module" untuk trace link mediafire di sebalik link adf.ly tu. Dia akan tunggu 5 saat tu untuk korang, so adil la bagi publisher (macam Kaze) dan mudah bagi kita (yang mendownload). JDownloader mempermudahkan kerja kita..

2. Support kebanyakan filehost dengan 'plugin' khas.. Sbb JDownloader ni open source (aku rasa), konsep dia macam mozilla firefox la.. Free dan mudah. Sbb semua programmer boleh contribute untuk pembangunan JDownloader ni. Ada beratus2 web dia sertakan. rapidshare, mediafire, hotfile, freakshare, bla bla bla. Youtube tu paling bez.. Kalau copy link youtube, dia akan detect saiz video, jenis video, ataupun korang nak ekstrak mp3 sajer, pastu boleh terus download. tak payah guna perisian mengarut yang ntah-ntah ada adware, spyware dan sebagainya. dia buat semua..

3. Mula-mula, aku mmg menyokong kuat IDM, tapi JDownloader la mudah bro.. IDM kalau guna yang cracked punya, slalu pc aku jadi slow lama2, pastu ask for update.. Sakit ati, nak beli ori xmampu.. Sokong yang free, dan terbaik, apa salahnya,kan?

4. Lagi satu, dia boleh gak ejas "max segment for download". Apa tu? Ala yang korang set hingga max 16 connections tu.. Dia punya sampai 14 conn. Kira ok la. Ala, kalau wat 4 conn. pun bukan beza sangat.. Lagi2 dalam malaysia yang internet baru nak panjat dahan ni...

Cuba dulu. Baru tau,k? Sekian

22 April 2012 22:10

tips yg bagus bro.. thanks..

hafiz
11 May 2012 21:36

salam kaze
kenapa tak boleh burn ke dvd movie melayu file mkv,
selalu burn movie selain melayu ok mkv file juga,
terima kasih

11 May 2012 22:30

pkai soft ape? try soft ConvertXtoDVD

hafiz
12 May 2012 20:09

saya guna soft convertXtoDVD,
ataupun movie melayu tu ada soft yg tdk membolehkan burn,
kalau betul ada soft mcm mana nak crack
movie kebanyakannya saya download kat jieazzmovie.net
rip drp astro first.
terima kasih.

23 May 2012 09:32

sy nk tnye mcm mn nk download cerita masuk kt tendrive lpas tu nk tgk kt tv..mcm mn ek..

23 May 2012 09:32

sy nk tnye mcm mn nk download cerita masuk kt tendrive lpas tu nk tgk kt tv..mcm mn ek..

23 May 2012 16:13

bli hdd player..t sume leh tgk kt tv

ahmnoras
26 May 2012 09:50

Assalamualikum.. Kaze kenapa stream transport dah tak boleh download series episode & movie?

28 May 2012 01:16

salam..

sy pn nk tny jgk..cmner nk dload vdeo kt tonton skrg? mcm ade mslh je? sy byk trlps rncgn2 fvret sy trutmanya rncgn2 msakan mcm JJCM dsb..

mhon dbri tnjk ajr cra nk atasi mslh ni. sy dload utk tjuan sndri2..nk smpn vdeo JJCM.. bkn nk buat shring ke apa mcm org len.. sy tkde msa nk wat bisnes ke ape.. cma sy tknk missed rncgn2 fvret sy.. hrp bro dpt tlg.

tknk cter kt public pn tkpe.. bleh emel je.. juvitars@yahoo.com
hrp2 ada yg dpt tlg.. tq~~

Anonymous
17 June 2012 20:09

sy xtaw nk dwnload cam ane..mle2 nk msuk dwnload pn xtaw..tlng2

24 June 2012 11:55

power laa bro...

Anonymous
3 July 2012 16:39

Salam,bagaimana nak download pc game

Anonymous
3 July 2012 17:35

idm tk bole punn.. kene ade serial number..

5 July 2012 12:59

Terima kasih atas infonya. Sangat bermanfaat bagi saya.

#Ini b.Indonesia saya nggak ngerti b.Malaysa. maaf...

Anonymous
7 July 2012 04:05

Tumpang tnye,klau nk download video panas mcm mne ea..

Anonymous
10 July 2012 22:15

salam...name sy ika..sy nk tanya..dulu sy pernah gak download guna perisian tersebut..tapi trial jela..dah tamat tempoh..malas nak beli yg full punya..kalau sy nak guna cara lain macam mana ye? boleh x awk bantu sy cuba cara lain utk download mp4?? terima kasih :-)

17 July 2012 14:19

Saya ingin nak download semua drama/movie dlm handphone android saya..bole ke??

23 July 2012 08:38

salam..

kt ofis sya byk website kena block..nak download video, movie mmg x boleh la..cam ner nak buat ye..ada cara lain tak...?

Anonymous
14 August 2012 21:14

salam,mintak tolong sangat2,knp sy x blh download gne adfly tuh...butang skip x muncul....

zekibok
1 September 2012 06:52

kaze..ngape bila nak dlod idm tak keluar secara auto..pening deng ni

1 September 2012 08:32

mgkn ada 2 sbb, 1.ko dh update firefox, 2.format file yg nk dowload tiada dlm list idm, so tu ko kene masukan sndiri.

Anonymous
5 September 2012 15:33

salam bro,klau download guna u torrent siap je torrent tu x boleh bukak lak.camne ekk nak crack passord dalam movie tu?

5 September 2012 20:57

biasanya tiada password, apa2 pun try google cari webpage yg 1st letak link torrent ni.. kdg org ke2 terlupa letak password sb main copy paste link je.

zekibok
6 September 2012 18:48

kaze...ngape bila dwnlod movie jadi pendek tak dapat cite penuh cth movie 700 mb dapat tak sampai 100 mb pening deng ni

6 September 2012 20:29

aik 100mb je, pelik.. ka citer tu byk part nk kene download

12 September 2012 21:41

hmm .. salam kaze , sye nie x taw laa apa yg korang citakan nie ,, hahahhaah sye x taw bab2 komputer n internet nie tpi sye nak sgt download video ,, huhuhuhuh , , xde guna laa lp sye nie

22 September 2012 20:09

kaze ngape bila dld youtube guna idm fail tidak bertukar secara auto walaupun dibuka video yg lain

22 September 2012 21:03

tak paham, bertukar secara auto mcmana tu?

23 September 2012 20:18

sebagai contohnya bila saya dowload video ustaz azhar ok boleh dapat video tersebut dab bila saya bertukar ke video lain pula fail video ustaz azhar tu masih ada

23 September 2012 20:35

mgkn setting dah lari, try uninstall dn install balik idm versi baru.

3 October 2012 01:20

ASKUM HAI NI INA,
NAK TANYA ,... SAYA DAH CONVERT MOVIE SAYA KE FLV ... LEPAS TU APA YANG PATUT INA BUAT UNTUK COPY MOVIE KEDALAM DVD YANG KOSONG ... YANG DAPAT DIMAINKAN KE DVD PLAYER.... TOLONG YA BROTHER

3 October 2012 01:27

oo tak payah convert kt flv, pakai software ConvertXtoDVD, dia terus burn dvd, bleh tgk player. info http://download.cnet.com/ConvertXtoDVD/3000-2194_4-10341695.html

21 October 2012 14:59

Assalamualaikum..nk tny.sy pkai idm then bla dh hbis download,movie tu x leh bka?knp ek?

21 October 2012 16:01

waalaikumussalam, play movie pakai player ape?

21 October 2012 17:10

kaze na semanis kurma & al kuliyyah yg baru2 ni..thanks~

21 October 2012 19:34

saya pkai GOM player..try bka kat player lain pn x leh

21 October 2012 19:54

try pakai vlc or mpc player terbaru...

21 October 2012 20:48

x blh jgk le..dia kta no suitable decoder module..

21 October 2012 21:45

pelik gak tu.. xdpt tlg la sis.. biasa pakai vlc or mpc bleh play.. try pc or laptop lain..

22 October 2012 20:48

salam kaze,

ngape bila convrt dari format flv ke avi suara dengan gerak mulut jadi tak sama ..lucu jadinya pulak tapi tak seronoklah mcm tu cakap lain gerak mulut ataupun kelakuan dah lain pening deng ni tlg kaze

22 October 2012 20:56

pakai soft ape, cuba try soft lain.

23 October 2012 13:27

antara format avi dan mpeg mana yg lebih baik kualiti gambarnyadan mana lebih sesuai utk tgk dlm tv menggunakan dvd player dan satu lagi soalan blh tak format flv dimasukkan dlm dvd utk dimainkan dgn player ..wasslam makasih

23 October 2012 19:36

ikut setting masa convert. ramai kata avi. flv tak bleh play dlm dvd player, beli Media Player ada usb port dan support byk format video/movie. Klu nk convert ke dvd utk main dlm dvd player elok pakai soft ConvertXtoDVD

Anonymous
1 November 2012 01:43

mintak web movie

Anonymous
1 November 2012 17:44

kaze,,

macam mana nak cara letak subtittle supaya kekal dan boleh di mainkan dlm format dvd..dgn media player ataupun dvd player

1 November 2012 19:15

pakai soft ConverXtoDvd, try google

3 November 2012 00:09

Salam Kaze,

Ngape bila convert movie suara jadi hilang..gambar ok..

3 November 2012 19:00

tgk balik setting.. tak pun player codec xcukup...

7 November 2012 22:53

as salam,kaze cmner nk join movie yg ada 3 atau lebih part..??sy tahu join kn movie yg ada 2 part je..tp bila lebih dia tak jd lah..cmna nk bt ek..???tolonggg.. -nisa-

7 November 2012 23:25

cara sama je. kaze ada buat tutorial file part jenis 7zip 001 002, http://www.kepalabergetar.net/2011/07/tutorial-cara-extract-file-001-002-003.html

Anonymous
8 November 2012 22:44

terima kasih

Anonymous
8 November 2012 22:51

salam kaze...caya lah bg ilmu kt kitaorg..tocey2..

10 November 2012 22:00

salam...
camna nak download movie ke phone?? cuba few times manjang error je huhu

10 November 2012 22:07

download xbleh ka play xbleh?

12 November 2012 21:49

Slm.. nak tanya.. saya guna fhone samsung s3.. cmna nak download movie yer?

12 November 2012 21:57

slm. xda pnglaman lg la bro. try google.

16 November 2012 09:09

salam kaze,

ngape bila convrt dari mp4 or mkv ke avi gambar jadi tak cantik..

Anonymous
21 November 2012 16:15

download video nada cinta ep.259

Anonymous
2 December 2012 12:19

kalau nak download guna hanfon mcm mana pulak

lin
5 December 2012 15:15

lin: napa bla nk download xdak tulis hotfile pown

Anonymous
9 December 2012 13:53

saya nk download kt mana movie?tkde list movie pon..

Anonymous
10 December 2012 00:23

mcm mna nk download sy xthu la...

Anonymous
10 December 2012 00:25

xtaw nk download la bleh tlong x ??

Anonymous
10 December 2012 00:34

tak tahu..

Anonymous
10 December 2012 15:52

Assalam,
macam mane plak nak donlot utk tgk kat tv?
cara same ke?

-Nurul-

mat
10 December 2012 18:54

xpham lngsung nk dowloads bley bntu x ???

Anonymous
21 December 2012 07:20

shah

Post a Comment

Sila komen dengan tertib yer, terima kasih ;-)

 
Support Malaysia Free TV : RTM TV1, TV2 | Media Prima TV3, TV9, NTV7, 8TV, Tonton | TV AlHijrah
2010-2013 #Kepala Bergetar
Template Edited by
Proudly powered by KazeTech | Make It Simple